خط تولید ظروف یکبارمصرف گیاهی
خط تولید ظروف یکبارمصرف گیاهی معمولاً با تصور ظروف یکبارمصرف پلاستیکی آغاز میشود.
این ظروف بر اساس کاربرد و نوع مصرف به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که شامل ظروف یکبارمصرف پلاستیکی، کاغذی، گیاهی و آلومینیومی است.
ظرفهای یکبارمصرف از مواد گیاهی تجزیهپذیر مانند نشاسته ذرت،گندم و سیبزمینی ساخته میشوند.
از نظر خواص پلیمری، نشاسته سیبزمینی دارای بالاترین کیفیت است، در حالی که نشاسته ذرت در رتبه بعدی و نشاسته گندم ضعیفترین گزینه محسوب میشود.
تاریخچه ظروف یکبارمصرف گیاهی
تاریخچه تولید اولین ظرف گیاهی به سال 1970 برمیگردد. در آن زمان، کارشناسان در تلاش بودند تا مواد اولیهای برای تولید پلیمرهای گیاهی قدرتمند پیدا کنند.
این تلاشها حدود 32 سال بعد، در سال 2002 با موفقیت کارشناسان آمریکایی به نتیجه رسید و آنها توانستند به پلیمرهای گیاهی قدرتمند و آبگریز دست یابند.
این پیشرفت شگفتانگیز که توجه جهانیان را جلب کرد، پنج سال بعد، در سال 2007، به ایران نیز منتقل شد.
به این ترتیب، ایران به پنجمین کشور تولیدکننده ظروف یکبار مصرف گیاهی تبدیل شد و توانست از فناوریهای پیشرفته در این حوزه بهرهبرداری کند.
مواد اولیه ساخت ظروف یکبارمصرف گیاهی
برای تولید مواد اولیه مورد نیاز برای تولید این ظروف، از پلیمرهای گیاهی تقویت شده استفاده میشود.
شامل مواد ساخته شده با نشاسته ذرت، گندم و سیبزمینی است که در نهایت با مواد شیمیایی غیر سمی آغشته میشود.
البته نشاسته از لحاظ خاصیت فیزیکی، فاقد ساختار قدرتمند پلیمر گیاهی است و برای تقویت آن باید از موادی دیگر، مثل موم عسل یا فیبرهای سلولزی استفاده شود.
معرفی دستگاههای تولیدکننده ظروف یکبارمصرف گیاهی
نحوه تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی
برای تولید نهایی ظروف یکبار مصرف گیاهی، استفاده از دستگاههای تخصصی با فناوریهای پیشرفته الزامی است.
یکی از نکات کلیدی قبل از ورود مواد اولیه به خط تولید، انتخاب گرانول یا مواد اولیه مناسب برای تولید ظروف گیاهی است.
برای تهیه گرانول گیاهی، ابتدا باید مواد را با نشاسته ذرت یا دیگر پلیمرهای گیاهی ترکیب کرده و این مخلوط را با مواد غیر سمی در میکسر حرارتی مخصوص به روش کامپاند، بهصورت یکنواخت و هموژن تولید کنید.
این مرحله به ایجاد پایهای مناسب برای تولید گرانول گیاهی کمک میکند.
پس از اتمام مراحل میکس حرارتی، مواد اولیه به گرانول گیاهی تبدیل میشوند و باید به بخش اکستروژن منتقل شوند.
در صورتی که گرانول گیاهی از نوع نشاسته باشد، لازم است آن را با اسیدهای چرب گیاهی، موم عسل، فیبر سلولزی یا بیزواکس مخلوط کنید.
پس از گذراندن تمامی این مراحل و انتقال گرانول گیاهی به خط تولید، مواد در دستگاههای تخصصی قرار میگیرند و سپس نوبت به مرحله چک و بستهبندی محصولات میرسد.
این فرآیند به تضمین کیفیت نهایی محصول و آمادهسازی آن برای عرضه به بازار کمک خواهد کرد.
بررسی ویژگیهای ظروف یکبار مصرف گیاهی
ظروف یکبار مصرف گیاهی با کیفیت، دارای مشخصههای ویژهای هستند که آنها را از برندهای متفرقه و محصولات بیدوام و بیکیفیت متمایز میکنند.
این ویژگیهای مهم شامل مواردی هستند که در ادامه به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت:
- وزن: ظروفی که با استفاده از پلیمرهای گیاهی تقویت شده ساخته میشوند، وزن بسیار کمی دارند.
- عدم تغییر شکل در برابر گرما و شرایط محیطی: یک ظرف گیاهی یکبار مصرف مرغوب و درجه یک نباید در برابر مایعات یا غذای داغ تغییر شکل دهد.
- مواد شیمیایی غیر سمی که در پروسه تولید آنها اضافه میشود، باعث تقویت ساختار آنها در برابر حرارت و داغی خواهد شد.
- شکل ظاهری: بعضی از محصولات گیاهی یکبار مصرف، دارای لکه یا رگههای رنگی در ساختار خود هستند؛
- این رگهها نشاندهنده نامرغوب بودن این محصولات است.
- حین خریداری کردن ظروف یکبار مصرف گیاهی، این مسأله را به خوبی مد نظر قرار دهید.